De VOC Expierence – Het Nationaal Archief

In het eerste deel van mijn afstudeerjaar kreeg ik samen met twee studiegenoten een externe opdracht vanuit Het Nationaal Archief in Den Haag. Vier maanden na de start van deze opdracht, opent er in februari 2017 een grote expositie over de VOC. Het Nationaal Archief stelt daarin haar eigen collectie beschikbaar alsmede collecties van andere archieven/musea.

Aanleiding van de opdracht:

Omdat Het Nationaal Archief niet oorspronkelijk bedoelt is als gebouw om ook exposities in te houden, is de bewegwijzering daar ook niet op ontworpen, het is een redelijk groot en steriel gebouw. Ze kregen vaak de vraag naar de weg van voorgaande exposities. De expositie hal bevindt zich achter in het gebouw en is inderdaad niet zomaar te vinden. Ook helpt de sfeer van het gebouw niet mee aan de ‘zin’ om naar een expositie te gaan.

De opdracht:

Hieruit kwam de volgende opdracht: ‘Ontwerp een installatie/ervaring dat zowel zorgt voor de bewegwijzering naar de expositie, het in de sfeer brengen van de bezoeker én het triggeren/nieuwschierig maken van bezoekers die initieel niet van plan waren om naar de expositie te gaan’.

Uitvoering:

Na veel research, verschillende concepten en meerdere tests hebben wij besloten om drie ervaring ‘units/booths‘ te maken waarin de deelnemer in een drieluik de reis van een matroos kan beleven. Er is niet veel geschreven over de matrozen en wij wilde deze grote, belangrijke groep een rol laten spelen in de algehele expositie over de VOC. De deelnemer loopt door de booths heen en zien, zodra ze buiten staan, de volgende booth al staan. De laatste booth staat recht voor de ingang van de expositie.

In de verschillende booths krijgt de deelnemer te maken met verschillende interacties. In booth 1 moet de deelnemer zich bijvoorbeeld aanmelden voor de reis, terwijl hij/zij wordt geronseld in een oude kroeg. In de tweede booth bevindt de deelnemer zich in het ruim van een schip; Nadat hij/zij wordt opgeroepen tot werk, kan er ook een ‘werkend’ kanon worden afgeschoten met een fakkel. De reis eindigt helaas minder hoopvol. De deelnemer ziet het beloofde land helaas alleen door een lens en hier wordt een brug geslagen naar de expositie zelf, waar de deelnemer zich op dit moment ook bevindt.

Hieronder een aantal foto’s. Foto’s van het maakproces zijn te vinden op mijn blog