Robots is een expositie over… Robots!
In samenwerking met SETUP en de Vrijstaat heb ik een expositie gemaakt over robots en antropomorfisme. Waarom geven we robots ogen, een neus of een mond? Wat is en wat wordt onze relatie met robots?
deze vragen vormden het uitgangspunt van het concept en de aankleding van de expositie. Mijn visie voor de expositie is om kinderen een leuke dagbesteding te geven. Waarbij de kinderen spelenderwijs geactiveerd worden om vragen te stellen over wat bijvoorbeeld een robot is.

Geslaagd eerste weekend voor digitale werkplaats ROBOTS

UTRECHT – Afgelopen vrijdag openden kinderkunstwerkplaats De Vrijstaat en het Utrechtse medialab SETUP de digitale werkplaats ROBOTS. “Samen met ontwerper/kunstenaar Casper de Jong hebben wij een inspirerend programma ontwikkeld waarmee we kinderen op allerlei manieren uitdagen om de relatie tussen mens en machine te onderzoeken. In ROBOTS kijken we vanuit het jaar 2060 terug in de tijd. Aan het einde van de vorige eeuw was een tablet om te Netflixen nog toekomstmuziek, terwijl in 2060 wellicht een robot voor de klas staat. Met prikkelende vragen en uiteenlopende opdrachten zetten we jong en oud op verrassende wijze aan het denken over een heel actueel thema,” aldus Daphne de Bruin (artistiek leider van De Vrijstaat).

Tijdens de opening gaf Casper een pakkend college, waarbij hij zijn publiek liet nadenken over het wezen van een robot. Er ontstond al snel een geanimeerd gesprek over wat wel of niet door de toeschouwers als robot werd ervaren. “We zijn vaak geneigd om een machine waar we menselijke trekjes in herkennen als robot te zien,” aldus Casper de Jong. “De relatie die wij in de komende jaren met robots gaan ontwikkelen is interessant. Hoe dat eruit gaat zien en wat voor consequenties dat heeft, dat kunnen we niet voorspellen.”

In de werkplaats werden de bezoekers meegenomen op een tijdreis vanuit het jaar 2060 waarin een inmiddels oude Casper terugblikt op de ontwikkeling van de robot gedurende zijn leven. Bewegende robots en verdekte sensoren dagen continu uit tot interactie, waar vooral de kinderen gretig op ingaan. Ook zaterdag en zondag was de digitale werkplaats ROBOTS gevuld met enthousiaste kinderen, blaffende robothondjes en dansende robots. “Onze zoon Ruben (10 jaar) kregen we bijna niet meer mee naar huis en dat is een goed teken!”, aldus Laura op online magazine Bier & Appelsap.

Het is de tweede grote expositie die ik heb gemaakt sinds ik afgestudeerd ben in juli 2017. De eerste expositie, Het Algoritmisch Historisch Museum, was een expositie waarbij ik de bezoeker vooral probeerde te behoeden van de negatieve kanten van technologie. ROBOTS is bedoeld om na te denken over zowel de voor- en nadelen van de snelle technologische ontwikkelingen waar wij ons anno 2018 in bevinden. In de expositie wil ik nuance brengen, ik wil mensen die bang zijn voor technologie geruststellen maar tegelijkertijd ook de mensen die mee gaan met de technologische ontwikkelingen behoeden van de gevaren die het met zich meebrengt. Hierbij zocht ik vooral antwoord bij kinderen op de vraag wat een robot is en hoe wij daar eventueel mee samen kunnen werken.

Nu ik dit schrijf fantaseert Anouk ondertussen hardop over later als ze oud is en dat ze denkt dat ze dan niet door mensen maar door robots geholpen zal worden… – Laura Kenter

Ook geef/gaf ik robot gerelateerde lezingen!

Nieuwsberichten over Robots:

Digitale Kinderwerkplaats Robots is super tof!

Bier en Appelsap: Experimenteren met robots bij de Vrijstaat.

Culturele zondag: ROBOTS

VARnws: Geslaagd eerste weekend voor digitale werkplaats ROBOTS

Weekendtip van Indebuurt

En klik hier voor een verdiepend artikel van Siri Beerends!(SETUP)

Foto’s van de opening door Dongwei Su (slideshow):

Deze diashow vereist JavaScript.

Benieuwd? De expositie is te bezoeken tot 2 april! Meer informatie en reserveringen hier: http://www.devrijstaat.nl/programma/exposities/