Casper de Jong

Maker van theatrale interactieve installaties en exposities/tentoonstellingen – Welkom op de portfolio website van Casper de Jong. I am working on an English website, but you can mail me for information!

Algoritmisch Historisch Museum

Wegens groot succes op de Dutch Design Week zal het AHM binnenkort op verschillende locaties staan. Meer informatie volgt.

Deze diashow vereist JavaScript.

Voor de Dutch Design Week ben ik door SETUP Medialab Utrecht gevraagd als curator voor een nieuw museum, dat later het Algoritmisch Historisch Museum zal gaan heten. In de maanden daarna ben ik als enthousiaste curator samen Ellen Bijsterbosch en Jessy Snikkers aan de gang gegaan om het museum conceptueel en ruimtelijk te vormen. Hieronder meer informatie over het Algoritmisch Historisch Museum en de makers die wij hebben gevraagd om objecten, illustraties en installaties te maken voor ons museum!

Tekst gaat door onder het filmpje

Het Algoritmisch Historisch museum, tekst door Ellen Bijsterbosch:

De belofte is dat algoritmes de wereld eerlijker, mooier en productiever maken. Algoritmes zijn immers gemaakt van pure wiskunde. Die kennen toch geen vooroordelen? Met dit idee wil het Utrechtse medialab SETUP afrekenen. Het Algoritmisch Historisch Museum is een fictief museum dat de mythes rond algoritmes blootlegt in drie thema’s uit de Nederlandse geschiedenis. Vier getalenteerde HKU-alumni zijn met deze thema’s aan de slag gegaan. Het museum is te zien tijdens de Dutch Design Week 2017 van 21 tot en met 29 oktober in het Veemgebouw in Eindhoven.   

Over het museum:                                                                                                                       
Door algoritmes in een historische context te zetten wil SETUP bij bezoekers een kritische blik op hedendaagse algoritmes te creëren. In de historiografische metafictie van het museum verkennen de makers drie periodes uit de Nederlandse geschiedenis waar geen algoritmes waren nu mét algoritmes. De drie historische thema’s zijn slavernij en medische wetenschap in de 18e eeuw, de strijd voor algemeen kiesrecht in de 19e eeuw en verzuiling en seksuele moraal in de jaren ’50 van de 20e eeuw. Hadden we met de zelfbevestigende feedback loop van algoritmes wel afgerekend met het onrecht, de ongelijkheid of de beklemmende moraal uit het verleden? Wiskundige Cathy O’ Neil zegt hierover op haar website:

If we allowed a model to be used for college admissions in 1870, we’d still have 0.7% of women going to college — Cathy O’ Neil

Over de makers
Voor de ontwikkeling van het Algoritmisch Historisch Museum werkte SETUP samen met vier pas afgestudeerde makers van de Hogeschool voor de Kunsten (HKU). Casper de Jong (1992) is uitgenodigd om samen met SETUP’s Ellen Bijsterbosch het museum te cureren. Casper studeerde deze zomer af als interactive performance designer met zijn expositie Factory of the Future. Milou Backx (1987) won in september de HKU-prijs Gemeente Utrecht 2017 voor haar afstudeerwerk Artificial Dumbness. Voor het museum maakte zij De Rekenbezegelaar, een soort tinderapparaat waarmee bezoekers hun ideale katholieke huwelijkspartner uit de jaren ‘50 van de vorige eeuw kunnen vinden. Prop designer Sosha de Jong (1993) ontwierp 18e eeuwse fitbits en Sophie Pluim (1993) maakte verschillende illustraties voor de expositie.

Voor meer informatie kan je altijd mailen! Info@casperdejong.com

Previz, tentoonstelling ontwerp Casper de Jong:

Foto’s:

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2019 Casper de Jong

Thema door Anders Norén