Casper de Jong

Maker van theatrale interactieve installaties en exposities/tentoonstellingen – Welkom op de portfolio website van Casper de Jong. I am working on an English website, but you can mail me for information!

Factory of the Future

For photo’s/Video’s scroll down. Video’s are in english.
Voor foto’s/video’s scroll naar beneden.

Van een normale fabriek naar de ‘Factory of the Future‘. Dat gebeurde in 1920 (officiële naamsverandering in 1930) bij een fabriek waarin ze de ‘Progus’ hebben uitgevonden. Een soort vervanging van de arbeiders en voorloper op de robot. Vanaf dat moment stond de mens niet meer centraal in de fabriek, en kon het werk voor het eerst uit handen worden gegeven. In tegenstelling tot de Industriële revoluties is deze gigantische (belangrijke) stap in onze geschiedenis niet bewaard gebleven, of zelfs opzettelijk vergeten. Op die vraag probeer ik nog een antwoord te vinden. Wel heb ik al veel informatie verzameld over deze fabriek en de Progus. Tijdens mijn doelgerichte reis door Europa heb ik verschillende objecten verzameld die afkomstig zijn uit de fabriek, of van families van de oud-werknemers die het aan mij hebben gegeven om mij zo snel mogelijk weer weg te krijgen. Ook heb ik aan de hand van bouwtekeningen en gevonden objecten de eerste Progus weten na te bouwen.
De Progus die ik heb gebouwd, heeft exact de elementen van toen, inclusief de fouten. De Progus werkt alleen als het werkdruk voelt. Kijkt er niemand naar hem, dan werkt hij niet. Staat er één iemand, dan voelt hij wat werkdruk en zal hij beginnen. Staan er nog veel meer mensen- Dan verhoogt dat zijn werkdruk, en zal hij het werk sneller uitvoeren. Dit productieprobleem is in 1924 uiteindelijk verholpen door een soort panopticum, of alziend Progus te ontwerpen.

 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2019 Casper de Jong

Thema door Anders Norén